Jak se rodí lyžování v Peru

Náš zvláštní zpravodaj Honza Špička sbalil svoje saky paky a vyrazil do Peru, odkud nám poslal překvapivou zprávu: "V Peru je 700 km hor a násobně víc vrcholů nad 5 000 m.n.m. než lyžařů. Zatím jsem tu potkal jen jednoho!" To nám upřímně vyrazilo dech a nějakou tu chvíli jsme si mysleli, že si z nás dělá srandu. Když jsme si ale nevěřícně dodrbali na hlavách plešky, uvědomili jsme, že na západním pobřeží Jižní Ameriky se děje něco na dnešní dobu absolutně nevídaného. A díky Honzovi můžeme být společně u toho.

 

Honza Špička, Peru, léto 2022 

V lednu 2021 jsme se s manželkou Alčou odstěhovali do Peru. Ona dostala práci v Limě a mě si vzala s sebou. To se přeci neodmítá! Byla to docela výzva. Zařízení všech věcí před cestou, papíry, ukončení doktorátu, svatba, opuštění bytu, zabalení „carga“ s sebou. Ale povedlo se a na konci ledna jsme už bydleli v Limě a o pár týdnů později nám byly taky slavnostně doručeny naše věci. Kromě osobních věcí, byly naše bedny plné sportovního vybavení. 

Honza a Alča (1)

Alča si vzala Honzu. Nejen do Peru, ale i za muže.

 

Kolo, věci na lezení do skal i do hor a mimo jiné také lyže. Rozhodnutí vzít si lyže do země, kde sice jsou úžasné a vysoké hory, ale lyžování tu nemá tradici, se ukázalo jako zásadní. Řekl bych, že dokonce nasměrovalo náš pobyt tady jiným směrem. 

V Peru se totiž nelyžuje. Lyže se tady nedají koupit, a co vím, tak existuje asi 10 Peruánců, co někdy vůbec stáli na lyžích. Jedním z nich je Juan Andres. Juan je fotograf, kameraman, režisér a mimo jiné kluk, který se ve svých 30 letech rozhodl, že se naučí lyžovat. A protože je to Juan, svoje lyžování v Bílých Kordillerách se rozhodl dokumentovat na sociálních sítích a také ve filmu, kterým chce světu přiblížit možnosti lyžování v Peru. A hlavně ukázat Peruancům, že i oni se mohou pustit do něčeho „cool“ a nemusí s tím čekat na gringos z Evropy nebo USA.

Juan, Honza a pětina všech lyžařů v Peru (1)

Juan, Honza a jejich parťáci tvoří téměř polovinu všech lyžařů v Peru.

 

K Juanovi jsem se dostal přes jednoho kluka z bouldrovky a pár dní po prvním telefonátu jsme už seděli v autě směr Huaraz (taková Mekka horolezení zde v Peru, někdo to dokonce nazývá Peruánské Chamonix). Dva dny po příjezdu už stojíme s Juanem na vrcholu Nevado Ishinca (5530 m.n.m) a už je jasné, že toto není náš poslední společný vrchol. Ještě v té samé sezoně (2021) přišlo několik dalších, včetně účasti Alenky (mé drahé polovičky) a přizvání nás obou do projektu Skiing Peru. Kromě akcí s Juanem a spol. se tady s Alenkou věnujeme cestování, lezení, trekování, učíme se surfovat a užíváme si Peru plnými doušky. 

Juan, Alča a Honza

Juan checkuje, Alča lyžuje a Honza se láduje

 

Pro sezónu 2022 bylo domluvené zrealizování Juanova snu, a sice sjet dosud nesjeté vrcholy v Peru (nebo i ty již sjeté), užívat si jejich krásy a to vše zdokumentovat ve filmu. První část natáčení se konala v jižních Kordillerách v posvátném údolí (Sacred Valley) v okolí Cusca. Našincům je tato část země známa hlavně díky Machu Picchu, které bylo v podstatě přes kopec. Během jednoho měsíce se nám tam povedlo sjet 4 pětitisícové vrcholy (Pumahuanca, 5318 mnm; Nevado de los Incas; 5318 mnm; Nevado Suyuparina, 5491 mnm; Wasaqucha, 5435 mnm) vše prvosjezdy a Ausangate, 6384 mnm. Tady už na lyžích asi někdo byl, ale určitě nebyl z ČR ani z Peru. Takže nejspíše česko-peruánský prvosjezd. 

Juan, Honza a jejich další česko-peruánský prvosjezd z vrcholu Yanapaccha (5 460 mnm)

 

Druhá část natáčení se odehrává právě teď v Huarazu. Trošku se nám to tady vše zamotává vlivem Covidu, nicméně plány jsou, lyžuje se, šlape se na kopce. To vše pod dohledem kamer, dronů a fotoaparátů. Nikdo z nás není profesionální sportovec, lezec, ani lyžař. Já například pracuji ve výzkumu na Západočeské univerzitě (někdo by mohl říci „ajťák“, ale to vážně nejsem, byť pracuji 99 % času za počítačem). V amatérském duchu se nesou také naše výstupy a sjezdy.

Každý kopec se musí vyšlapat (1)

Tady se musí každý kopec vyšlapat.

 

S úsměvem (1)

Když ale víš, co tě čeká, jde to s úsměvem.

 

Honza sviští prvosjezdy

Takovouhle parádu už totiž asi jinde na světě nezajišeš.

 

Rozhodně se tady nekonají výkony, které by aspirovaly na Zlatý cepín nebo ocenění ČHS. Přesto je potřeba mít jisté zkušenosti v horách, nějaké ty znalosti a notnou dávku štěstí, aby vše dobře dopadlo. Ne vždy se podaří dostat se na vrchol, ale důležité je vrátit se v pořádku dolů, a to vše v ryze přátelském duchu. Doufám, a troufám si říci, že toto naše snažení by mohlo být jakýmsi průkopnickým začátkem lyžování v Peru. Nejen pro profíky a jejich extrémní sjezdy tam, kde se většina lidí bojí i lézt, ale také pro nás ostatní, běžné smrtelníky. 

Skiing Peru (1)

 

Honzovy reportáže o tom, jak se v Peru rodí láska k lyžování ti budeme přinášet možná nepravidelně, zato s o to větší chutí. Stejně jako jeho postřehy a zážitky z Peru. Protože tahle země toho nabízí fakt mraky. Kdyby ti při čekání na další Honzův článek byla dlouhá chvíle, můžeš si ho s Honzou a Alčou zkrátit sledováním jejich FB blogu Špicouni jdou do světaDo příštího dílu přejeme:

 

ŠŤASTNÝ CESTY A DOBROU CHUŤ!