Jak na výběr jídla

Jak vybrat to správné jídlo na cestě za dobrodružstvím

Jídlo je základem každého dne a ve velké míře dokáže ovlivnit, jak si svoje expedice, zážitky a výlety za dobrodružstvím vychutnáš. Zvlášť, když seš na cestě, treku nebo výšlapu několik dní nebo dokonce tejdnů. Vyvážené a nutričně bohaté jídlo tě nejen zasytí, ale zaručeně ti zvedne morálku a dobrou náladu, takže se máš každej den na co těšit. Ruku na srdce, kdo by chtěl po celém dni na nohou a v akci vytáhnout k večeři z batohu instantní nudlovou polívku? A další den začínat paštikou bez chuti se suchým chlebem?

 

 

Právě pro všechny tyhle situace jsme pro tebe vymysleli a vytunili Adventure Menu. Aby mohl každý na cestách za svým dobrodružstvím jíst plnohodnotné, energeticky bohaté a vyvážené a hlavně chutné jídlo – jako doma nebo, ještě líp, jako v restauraci.

 

Dilema: Sterilované nebo vakuově sušené jídlo?

 

Jak už asi víš, naše majstrštyky dělíme na sterilovaná a vakuově sušená jídla. Jde o rozdílné způsoby konzervace, ale ani při jednom jídlo neztrácí ani chuť ani nutriční hodnoty. Zkrátka, když si jídlo otevřeš i po pár letech, zachutná a zavoní jako před chvílí uvařené.

Všechny Adventure Menu jídla jsou vařený poctivě, ručně a od základu v naší kuchyni v Podkrkonoší ze 100% přírodních surovin od lokálních dodavatelů. Žádný polotovary, nebo chemie, genetická modifikace či přidaný konzervanty. Každou porci si vezme do parády náš mistr kuchař a věnuje jí veškerou péči a lásku. A když je jídlo komplet uvařené, přichází na řadu způsob konzervace.

 

 

Sterilovaná jídla = zavařená jídla

Sterilovaná jídla jsou v podstatě zavařená jídla. Vědeckýma očima je sterilace metoda, kdy se vytvořením extrémních podmínek (v našem případě jde o vysokou teplotu) vyhubí veškeré mikroorganismy v jídle, které způsobují jeho kažení. Ale žádná věda to vlastně není, vždyť to určitě znáš jako moudrost našich babiček. Nám se ale povedlo najít způsob zavaření celého jídla, tedy masa a přílohy dohromady. Což je docela kumšt, když chceš výslednou chuť a texturu jídla zachovat takovou, na jakou máš chuť. Nezáleží, jestli jde o vepřové se zelím a knedlíkem nebo třeba kuře s rýží. U konkurenčních značek většinou najdeš zvlášť maso a zvlášť přílohu, ale komu se to chce na treku nebo na vodě složitě hlídat a míchat, že jo? 

 

 

Sterilovaným jídlům se taky říká „Meal Ready to Eat“ (MRE). Jednoduše proto, že jde o jídla vhodná rovnou ke konzumaci. Můžeš se do něj prostě pustit hned, jak ho otevřeš. Ale samozřejmě nejvíc si na něm pochutnáš, když jídlo ohřeješ. Můžeš použít vařič a ohřát svoje Adventure Menu přímo v ešusu nebo ve vodní lázni, když se ti nechce mejt potom nádobí. A když se ti nechce tahat s vařičem, co přece jenom už něco váží, je tu kouzlo našeho samoohřevu: Zipper bag, kapsle, trocha vody a je to! Ale fantazii se meze nekladou. K ohřevu můžeš použít třeba motor auta, horkej pramen, sluneční pec nebo jakýkoli zdroj většího tepla, pokud ho máš zrovna poblíž. 

Sterilovaná jídla jsou jednodušší a rychlejší na přípravu - na pánvi nebo ve vroucí vodě máš jídlo ohřáté za pár minut. Minimální trvanlivost všech sterilovaných Adventure Menu jsou 3 roky.

 

Vakuově sušená jídla = Dehydrovaná jídla

Vakuově sušená jídla, ty už věda fakt jsou, i když prakticky jsou to jen jídla zbavená vody. Normálně se k tomu používá lyofilizace, tedy sušení mrazem. Jde o princip založený na sublimaci zmrzlé vody při nízkém tlaku a teplotě. My jsme tenhle běžnej princip ještě vylepšili a vynalezli si vlastní metodu: vakuové sušení. Při něm dokážem odstranit z jídla veškerou vodu a snížit jeho hmotnost až o 80 %. A ještě k tomu ekologičtější cestou! Potřebujem na to totiž o 30 % míň energie, což znamená o 30 % míň zátěže pro přírodu na každým jídle, co si na cestě do ní zabalíš s sebou.

Tohle všechno je super, ale na naší VacuumDried/Tasty metodě asi nakonec úplně nejvíc oceníš, že když tohle jídlo rehydruješ, tak bude chutnat stejně skvěle, jako když jsme ho uvařili. Takže tě nečeká žádná pachuť jídel "z pytlíku", ale chuť 100% přírodního jídla jako by bylo právě naservírovaný v tvý oblíbený restauraci. 

 

 

Naše vakuově sušená jídla téměř nic nezváží, takže jsou správně “Lightweight”. A díky vakuovému balení ti zaberou v batohu minimum prostoru. Lightweight jídla se ti šiknou, když míříš třeba lízt po skalách, na delší trek, na kola nebo výstup na Everest, Aconcaguu nebo jakoukoli jinou horu, co zrovna není Milešovka. Prostě všude tam, kde řešíš místo v báglu a kolik to všechno váží. Vakuově sušená jídla vydrží minimálně 5 let.

 

Vybírej podle váhy, objemu a množství pitné vody

 

Sterilovaná jídla 

Vzhledem k tomu, že veškerá voda je obsažená v jídle, váží sterilovaná jídla víc a zaberou i víc místa. Na druhou stranu k jejich přípravě nepotřebuješ téměř žádnou vodu. Jídlo můžeš hodit na pánev a klasicky ohřát, případně můžeš pytlík nechat ohřát ve vařiči s trochou vody. Klidně třeba z potoka, z moře nebo louže. Pitnou vodu si můžeš na šetřit na žízeň. Naše sterilovaná “Meal Ready to Eat” jídla se hodí vzít na kratší treky, nebo třeba na roadtrip v autě nebo na motorce. Prostě všude, kde moc neřešíš váhu a objem. 

 

Vakuově sušená jídla

Pokud tedy vážíš každý gram a měříš každý centimetr, vakuově sušená jídla jsou jasná volba. Například 400g porce velmi oblíbeného Kuřecího supreme s ratatouille váží před rehydratací pohých 75g a 600g porce finálního jídla jen neuvěřitelných 112g! Co ale budeš potřebovat je pitná voda (pro 400g porci budeš potřebovat přibližně 300 ml vody, pro 600g porci přibližně půl litru), kterou si ohřeješ a zaliješ s ní Lightweight jídlo, aby se rehydrovalo. 

 

Vybírej podle chuti

V nabídce Adventure Menu najdeš jídla od snídaně, přes hlavní jídla a masíčka, až po dezerty. Pro masožravce máme na výběr výborná jídla s různými druhy masa, od kuřecí klasiky, přes krůtí, vepřové i hovězí, pro labužníky máme dokonce i jelení ragú, které patří mezi naše nejprodávanější jídla už spoustu let. Nezapomínáme ani na vegetariány a vegany, pochutnat si můžeš na těstovinách, rizotu nebo mega výživné veganské Tandoori Quinoa, po které se oblizují i zarytí masožravci.

 

Sterilovaná jídla 

Vybrat si můžeš z 18 jídel, mezi kterými najdeš hlavní jídla, snídaně i dezerty. Ale ale taky 100% masíčka bez příloh. Mezi nejprodávanější Meal Ready to Eat jídla patří například guláš s bramborem, kuřecí na divoko s rýží nebo jelení ragú s bramborovými špalíčky. Pro vegany máme zeleninové rizoto a Tandoori Quinoa. Jako sladkou snídani nebo tečku po hlavním jídle si můžeš dát žemlovku nebo rýžový nákyp, u kterých nepoznáš, že je nepřipravovala tvoje babička.

 

 

Vakuově sušená jídla

V nabídce našich Lightweight jídel najdeš 13 různých jídel, téměř všechny ve 2 velikostních variantách – standardní 400g a velká 600g porce. Mezi nejoblíbenější hlavní jídla patří indická kuřecí Tikka Masala s rýží basmati, penne s boloňskou omáčkou a parmezánem nebo výtečné chilli con carne pro příznivce pálivých jídel. K snídani si můžeš dát krémová míchaná vajíčka se šunkou a sýrem. Pokud miluješ polívky, sáhnout můžeš po tradiční husté gulášovce. Pro vegetariány a vegany máme krémové rizoto s chřestem a brokolicí, gurmetský fusilli se špenátem a vlašskými ořechy, nebo třeba tradiční indický čočkový dhal.

 

  

Ohřev a příprava Adventure Menu

Způsobů přípravy našich vakuově sušených i sterilovaných jídel je mnoho, proto o tom připravujeme samostatný článek. Mezi hlavní 2 způsoby patří příprava pomocí vařiče nebo našeho samoohřevu . Mrkni na krátké videonávody na Youtube ►kde se dozvíš to nejpodstatnější.