Vaše pomoc na ukrajinské frontě

Brzy to budou dva měsíce, kdy na Ukrajinu vtrhla horda ruské armády a rozpoutala nespravedlivou, strašnou válku. Ve 21. století zažíváme návrat temných časů, o kterých jsme byli přesvědčení, že patří minulosti. Ráno 24. února jsme se ale bohužel probudili do světa, který se otřásl v samotných základech. Ještě dřív, než jsme se stačili probrat z prvotního šoku, už jsme stejně jako tisíce z vás začali hledat způsoby, kde a jak bychom mohli pomáhat.

Ve spolupráci s Expediční klubovnou Brno jsme doslova přes noc domluvili dopravu 750 našich jídel vlakem, který VlakFest vypravil s pomocí uprchlíkům na ukrajinsko-polské hranice. 

 

Ukrajina_01

 

Od té doby se do pohybu dalo nepředstavitelných 10 000 000 ukrajinců a už více než čtvrt milionu jich našlo azyl u nás v Česku. Zatímco matky s dětmi, babičky a dědečkové hledají bezpečí, kde se dá, mladí muži i spousta žen brání svou vlast, svůj domov a budoucnost. Tu Ukrajinskou i tu světa, v němž barbarství není normou a kam násilí nepatří. 

Věděli jsme, že právě v místech bojů může Adventure Menu skutečně pomoct. Že kvalitní a dobré jídlo jim pomůže udržet bojového ducha a morálku tváří v tvář agresi ruské armády. Díky našemu ukrajinskému distributorovi Shambala Mountain Group a jejich kontaktům s armádou a policií jsme našli způsob, jak zajistit dodávky hrdinům a hrdinkám přímo na frontu.

 

Ukrajina_3_4

 

Vyzvali jsme vás, abyste se s námi do pomoci zapojili a doufali jsme, že do týdne budeme moct poslat várku 3 000 jídel. Díky vaší solidaritě jsme tuto metu překročili za 24 hodin. Během týdne se díky vaší neuvěřitelné chuti pomáhat vyprázdnily naše sklady, vyčerpaly kapacity naší kuchyně a s pomocí vaší a našich partnerů jsme připravili pro Ukrajinu 15 000 jídel, která pomáhají na frontě a v místech bojů.

 

Ukrajina_5_6

 

Jídla pomáhají hlavně v oblastech bojů na východní Ukrajině. Většinu z nich si převzaly speciální jednotky ukrajinské armády, které operují mimo pravidelné zásobovací linie. Jídla, která díky vám dostali výrazně prodlužují a zefektivňují jejich operační potenciál. Jídlo putovalo ale také obráncům z těžce ostřelovaného Charkova z řad armády i policie.

 

Ukrajina_7_8

 

Díky aktivitě manželů Pechancových a Zemědělského družstva chovatelů a pěstitelů Litomyšl cestovala zásoba jídel také do totálně obklíčeného Mariupolu. Z Litomyšle vyrazilo terénní auto plné teplého oblečení a ochranných prostředků, které družstvo koupilo pro 3 své dlouholeté zaměstnance. Ti v bezpečí České republiky nechali své ženy a 7 dětí a narukovali chránit ostatní Ukrajince a Ukrajinky ve městě, které ruská agrese změnila v ruiny. Jsme rádi, že jsme i jim mohli díky vaší štědrosti pomoci.

 

Ukrajina_9

 

Upřímně nás dojalo, že během jediného týdne téměř 1 200 lidí neváhalo a přidalo se k naší výzvě. A kdybychom nemuseli z kapacitních důvodů celou akci pozastavit, nepochybujeme, že by ještě další stovky a tisíce lidí neváhali přispět na pomoc zemi, která dnes trpí za nás za všechny.

Po šesti týdnech bojů ruská armáda odtáhla alespoň od Kyjeva a ze střední Ukrajiny. Není to výhra, ale je to světlo naděje. Naděje, kterou teď bude právě východní část Ukrajiny tolik potřebovat. Doufáme, že jídla, která jsme díky vám a našim partnerům mohli na Ukrajinu vyslat a která budeme posílat dál, pomohou v boji, jenž bude nakonec vítězný. Pro Ukrajinu, Ukrajince a Ukrajinky, ale také pro celý civilizovaný svět. Bude to nejspíš ještě dlouhé a důsledky této strašlivé, nespravedlivé a odporné války budou dopadat stále více i na nás, na které naštěstí nedopadají dělostřelecké granáty. Chuť pomáhat, kterou jste při zapojení do naší výzvy projevili, nás ale utvrzuje ve víře, že soucit, ohleduplnost a láska k bližnímu nakonec zvítězí na všech frontách.

 

Kdo chce, má stále možnost přispět do sbírky Dobrovolnému hasičskému sboru města Prešov, který s námi organizuje dlouhodobou pravidelnou dodávku jídel tam, kde je na Ukrajině zrovna potřeba nejvíc. Ať s námi nebo jakkoli jinak, každá forma pomoci má pořád cenu zlata.

 

Děkujeme všem, kdo pomáhají. Слава Україні! Героям слава!

 

A samozřejmě děkujeme našim partnerům, díky jejichž příspění jsme si mohli dovolit poslat na Ukrajinu násobně více jídel, než bylo původně v plánu.

mceclip0-6