Už potřetí jsme partnerem RedBull X-ALPS

Když Toni Bender na paraglidu a částečně pěšky překonal Alpy ze severu na jih, položil tím základy pro nejnáročnější a nejprestižnější adventure race světa Red Bull X-Alps. Letošní ročník vyzkouší vytrvalost a odvahu těch nejlepších „hike & fly“ závodníků až nadoraz. Jak se na 20. výročí sluší a patří. Hlavní závod startuje už v neděli 11. června a Adventure Menu u toho nemůže chybět!

CTA

 

Dobrodružství ve znamení rudýho býka

Denně vyběhnout nějakých 4000 výškových metrů, chytit vítr a letět. Nejen co nejdál, ale taky co nejpřesněji. A to každý den, skoro čtrnáct dní v kuse a napříč pěti alpskými státy. Už od poslechu to vypadá jako pořádná výzva, ale v reálu je to podle účastníků ještě větší peklo. Však taky na otázku, proč se Red Bull X-Alps koná jenom jednou za dva roky, většinou odpovídají to samý: „Minimálně rok po závodě víte, že tohle nechcete už nikdy absolvovat,” jen aby vzápětí dodali: „Ale už druhý rok trénujeme a těšíme se jako blázni,” což ti o jejich naturelu napoví vcelku hodně.

Poprvý v historii se letos startuje z rakouského Kitzbühelu, který znají lyžaři díky světovému poháru na hrůzu nahánějící sjezdovce Hahnenkammu. Právě na ten se závodníci Red Bull X-Alps musí vyškrábat, aby se na svých křídlech mohli nechat větrem unášet. I když, “unášet” je tu hodně v uvozovkách, protože je třeba pořádná hromada kumštu, neustálýho monitoringu povětrnostních podmínek i intuice. Tahle legrace totiž vyžaduje dokonalý cit, otevřenou hlavu a precizní dovednosti v perfektní kombinaci.

08

Start letošního prologu byl generálkou, kde měli ještě všichni úsměv na rtech.

 

Letem alpským světem 

RBX_23_route

Letos závodníky a závodnice čeká nekompromisní okruh dlouhý přes 1223 km skrz Rakousko, Německo, Švýcarsko, Francii a Itálii. Všichni musí proletět nebo projít skrz 15 turnpointů, mezi kterými nemůže chybět ani majestátní Mont Blanc, aby mohli pomýšlet na to, ocitnout se vůbec v cíli. Fakt, že se to většinou podaří míň než půlce startovního pole je nejlepším důkazem, že to není žádná jistota. Ty šťastnější pak ale odmění přistání ve finiši na hladině slavného Zell am See.

06

Do finiše prologu ve čtvrtek se ještě dostali všichni.

 

Red Bull X-Alps s chutí Podkrkonoší

Na tenhle závod se kvalifikuje jen absolutní světová špička. A účast v jednom ročníku vůbec negarantuje, že se závodníci podívaj i na další. Proto jsme šťastný a hrdý zároveň, že jsme už třetí ročník po sobě partnerem týhle úžasný akce. Celý dva týdny totiž napříč Alpami baští Adventure Menu všichni závodníci, jejich support týmy i organizátoři celýho tohohle ulítlýho podniku. Lepší důkaz, že naše 100% přírodní jídlo dodá potřebnou sílu i pohodu na duši, si prostě česká firma z Podkrkonoší může přát jen těžko. Fakt, že se náš hlavní gurmán a duchovní otec Radek Slabý díky tomu může prohánět při tréninkových letech po nebi se svými vzory, je pak navíc supr třešnička na dortu.

10

Po úspěšném letu, sladká odměna.

 

Naše hvězdy

Kromě podpory celýho závodu máme ale taky ve startovním poli svý želízka v ohni, který podporujeme a těšíme se z jejich dobrodružství, úspěchů a zážitků dlouhodobě.

 

aaron

Italská ikona paraglidingu. V tomhle sportu dosáhl v podstatě všeho, co se dá. Dvojnásobný mistr světa a účastník poloviny všech ročníků X-Alps. Jeho úspěchy nejsou žádným dílem náhody. Aaron svými zkušenostmi pomáhá s vývojem křídel a vůbec je ve všech ohledech ztělesněním profesionálního sportovce. Včetně přísný životosprávy. Moc nás těší, že jeho vysoký požadavky na kvalitu jídelníčku splňuje na jedničku právě Adventure Menu!

 

kinga

Novozélandská královna nebes a milovnice dobrodružství s polskými kořeny. Kinga se jako první žena v historii dokázala na Red Bull X-Alps kvalifikovat dvakrát. A letos se těší už na třetí ročník. Připravená je parádně. Nejen proto, že má od nás nabaleno hafo guláše, co prý chutná přesně jako ten u její maminky v Polsku. Vždyť loni na X-Pyr byla jediná žena na startu slavnýho hike&fly závodu přes Pyreneje a nechala za sebou víc než půlku závodního pole plnýho chlapů.

 

ondra

Nestává se často, že i z naší kotliny někdo vystoupá na křídle až ke znamení Rudýho Býka. Ale když se to stane, samozřejmě u toho nemůžeme jako hrdá česká firma chybět. Po třech účastech na Red Bull X-Alps jako support pilot se Ondra Procházka letos kvalifikoval jako závodník letící v barvách České republiky. A borec jako on si to fakt zaslouží. Vždyť má nalítáno přes 5 000 hodin, na kontě vítězství závodu světového poháru v akrobatickým paraglidingu a roky drží několik světových rekordů. Včetně toho v letecké akrobacii, kdy zvládl 9x za sebou trik zvaný Esfera. Nevíte, co to je? My zas nevíme, jak se takový husarský kousek dá popsat slovy. Taková jízda se jednoduše musí vidět.  Věříme, že ondra s českou vlajkou vyletí ve výsledkový listině k metám nejvyšším.

 

Nenech si frnknout možnost být taky přitom

Letošním ročníkem Red Bull X-Alps oslaví 20 let existence a diváky láká na hodně extrémní podívanou. Na startu se objeví přes 30 odhodlaných dobrodruhů mezi kterýma jsou tentokrát už 4 ženy. A všichni jsou připravený ze sebe vymáčknout maximum, aby tuhle šílenou pouť plnou dřiny a nepředvídatelných situací zvládli až do finiše. Získá už svůj osmý primát v řadě švýcarský fenomén Christian Maurer, nebo dojde po 14 letech dojde ke střídání stráží na stupni nejvyšším? 

02 

Pokud nepoletíš přímo do Alp a přesto chceš mít v merku, co se v závodě aktuálně děje, neexistuje nic jednoduššího, než sledovat live tracking Red Bull X-Alps. Tak ti neunikne žádná změna v pořadí a navíc budeš mít možnost vidět dechberoucí záběry ze vzduchu i ze země v reálném čase!

 

CTA

 

I když je Red Bull X-Alps závodem, ve skutečnosti tu jde o mnohem víc, než o pouhý soupeření mezi sportovci na vrcholu sil. Startovní pole je tu totiž jako jedna velká rodina, která společnými silami posouvá hranice lidských možností pořád dál v drsných podmínkám na zemi i i na nebi.

 

No a my z Adventure Menu týhle bláznivý rodině přejeme ať si svý dobrodružství pořádně vychutnají.