Jak ušetříme až 77 % odpadu

V naší trutnovský kuchyni myslíme na přírodu neustále. Doslova a naprosto bez přehánění. To je prostě fakt, který se nikdy nebudeme stydět opakovat furt dokola. A protože je pro nás příroda v tolika směrech důležitá, pochopitelně děláme všechno proto, abychom ji uchovali v co nejlepším stavu nejen pro nás samotný, ale taky pro budoucí generace milovníků outdoorových dobrodružství. V tomhle duchu toho samozřejmě děláme víc, ale zvlášť důležitá je v rámci výrobního procesu co největší redukce zbytečnýho odpadu, který naší modrý planetě dává tolik zabrat.  

 

 

Poctivost, to je pro nás svatý slovo. Proto rádi zdůrazňujeme, že i když vaříme fakt velký kvanta jídel, ani omylem nevedeme výrobní linku. Kdepak, my vaříme zásadně v kuchyni a jedině ručně. A tak by to mělo být, protože láska k outdooru člověka automaticky zavazuje k dodržování určitýho stupně etiky, co se životního prostředí týká. A i když jde o byznys, my se prostě nechceme a ani nedokážeme řídit jenom holou řečí čísel. Místo toho se snažíme, aby čísla ve výsledku hrála co nejvíc v náš prospěch.

 

Začínáme třeba tím, že suroviny od lokálních dodavatelů odebíráme bezobalově, když to jde. A i když nějaký odpad třeba ve výsledku zbyde, v kontextu desítek a stovek kil odebíraných surovin jde jen o zanedbatelný gramy. Jako třeba u masa, brambor a v blízké budoucnosti taky zeleniny. Místo běžných obalů na jedno použití používáme přepravky a bedny, které se po vyčištění můžou použít zas a znovu.  

Pro jasnější představu jeden konkrétní případ – za rok 2023 jsme navařili celkem 12 326 porcí hovězího guláše, což spolklo asi 1750 kg masa. A protože hovězí bereme po 20 kilech ve vratné bedně, z které přijde nazbyt jen sáček o hmotnosti 17 gramů, za celý rok tak nastřádáme jenom necelé kilo a půl odpadu. Kdybychom stejné množství masa kupovali jako běžný spotřebitel v menších plastových baleních, vyprodukovaný odpad by vážil zhruba 65 kilo, tedy přibližně 40× více! 

 

 

Tak třeba naše Penne s Boloňskou omáčkou a parmezánem. Když v naší podkrkonošský kuchyni navaříme 1500 porcí, odpadu vznikne jen něco kolem 16 kg, což oproti domácí přípravě znamená úsporu celých 77 %! 

 

 

I když k našim číslům započítáme 22 kilogramů materiálů, do kterých jídla balíme, s 38 kily jde pořád o krásných 45 % ušetřeného odpadu.

A jak jsme na to přišli? Normálně jsme si nakoupili suroviny a uvařili 10 porcí boloňské. Odpad, který nám při domácím uvaření 10 porcí vzniknul, jsme pečlivě zvážili i vyfotili. To samé jsme udělali u navaření 1500 porcí naší boloňské. Následně jsme vynásobili hmotnost odpadu z domácího vaření 150-ti násobkem (10 porcí x 150 = 1500 porcí).

 

A toto jsou obaly, které nám při našem i domácím vaření vznikly. Je jasný, že hromádka z domácího vaření je menší, ale pokud si ji vynásobíš 150x, ze které připravíš 1500 porcí, tak by ta hromádky byla až o 2/3 větší. ;) Obyčejný domácí vaření je v tomhle prostě o dost náročnější, protože kvůli němu člověk musí potraviny nakupovat v hromadě menších balení. A to se časem jednoduše nasčítá.

Taky je naprosto samozřejmý, že veškerý odpad z výroby svědomitě třídíme. Vždycky tak řádně skončí v popelnici odpovídající barvy, i když recyklovat se dá i dalšími způsoby – stačí špetka vynalézavosti. Když nám zbydou obaly, pro který se dá vymyslet další využití, hned nažhavíme mozkový buňky a řešení se rychle najde. Takže v naší výrobně výrobně například asi nikdy nebude nouze o kbelíky, protože nám v nich chodí jogurt. A takových příkladů bychom v pohodě našli víc.

Planetu šetříme i jinak. Roky snažení jsme přetavili v náš vlastní patent přípravy a konzervace vakuově sušených jídel. Ten je oproti původní metodě a tím pádem i konkurenci energeticky mnohem úspornější. A to dokonce natolik, že při sušení jídel ušetříme až 30 % energie. 

 

 

 

Maximálně šetrní jsme i ve skladu při posílání objednávek, čímž jsme si vysloužili certifikát „Udržitelný e-shop“. No a protože to myslíme se splácením závazků vůči přírodě myslíme fakt vážně, už před lety jsme se stali součástí iniciativy 1 % PRO PLANETU. Celé procento ročního obratu tak darujeme organizaci Wilderness International, která s cílem ochrany skupuje metr po metru panenskou divočinu, takže v ní nevzniknou plantáže, doly nebo jiný komerční projekty.

Časem bychom taky rádi přešli na ekologičtější typ balení jídel, pokud možno recyklovatelný. V současnosti ale neexistuje cenově dostupná alternativa, která by spolehlivě zajistila konzervaci jídla na několik let i mimo lednici a zároveň byla natolik lehká i praktická, aby člověk do batohu nebo krosny vtěsnal proviant klidně i na několik týdnů. Díky vaření ve velkém z toho ale i tak vycházíme mnohem líp. 

Zkrátka a dobře – příroda je sice mocná čarodějka, ale i ona občas potřebuje malou výpomoc. A protože tu s námi odpad bude minimálně do vynalezení nějaký zázračný technologie jak z nějakýho utopickýho sci-fi, musíme s ním bojovat všemi dostupnými prostředky, z nichž nejdůležitější je maximální zodpovědnost každýho z nás. A i když se konfrontace s odpadem může na první pohled zdát stejně nerovná jako bájný souboj Davida s Goliášem, není předem prohraná. Prostě je třeba máknout, udělat příslovečný krok navíc a nedávat automaticky přednost vlastní pohodlnosti.  

 

 

 

Příroda nám dala všechno, co máme. A protože v ní chceme i nadále zažívat nová dobrodružství a čas od času si z ní udělat tu nejlepší restauraci, do který můžeme zajít, chceme jí toho co nejvíc splatit. Proto zbytečnýmu vyhazování říkáme NE!